BierdopjeV3 Alpha nu beschikbaar. Wil je helpen? Kijk dan hier
Repost: Waarom wordt mijn favoriete serie gecancelled?
Geplaatst op 03 april 2013 17:09 door masterbreelDit bericht is een repost van een post van oktober 2012
Altijd al willen weten waarom je favoriete serie wordt gecancelled? Dit artikel heeft als doel om wat inzicht te brengen in de ondoorzichtige wereld van de televisie serie. Om te beginnen zijn enkele dingen goed om te onthouden en in te zien. In deze wereld willen bedrijven winst maken. Kort gezegd houdt dat in dat de kosten die gemaakt worden kleiner moeten zijn dan de baten. Daarnaast zijn er veel spelers te ontdekken in de wereld van de televisie. Deze spelers hebben allen een ander belang en het is goed om deze te scheiden wil je een begrip hebben waarom series gecancelled of juist renewed worden. Deze spelers omvatten onder andere de acteurs, de schrijvers, de producers (en dus de eigenaren van een serie) en de zender die de serie uitzend.
Cancellation of niet hangt hoofdzakelijk af van de zender. De Amerikaanse zender om precies te zijn. Waarom dit is, is niet altijd duidelijk voor de 'ongeoefende' kijkcijfer fan. Het is eigenlijk juist heel simpel. De Amerikaanse markt is de grootste markt ter wereld in termen van tv kijken. Tenminste, voor de kijkers geinteresseerd en voor wie het mogelijk is Amerikaanse/Canadese series te kijken. Naast Amerika heb je wel enkele andere markten zoals (natuurlijk) Canada, Australië, continentaal Europa (west/midden Europa) en het Verenigd Koninkrijk. Echter deze gebieden zijn ofwel niet zo groot als het 110 miljoenen publiek van Amerika of verdeeld (zoals Europa). Dat wil zeggen dat de Amerikaanse zender van levensbelang is voor een serie. Tot zo ver de noodzaak van de Amerikaanse markt.
Verder met de zender. Blijf onthouden dat de zender meestal NIET de eigenaar is van de serie. In veel gevallen wordt een serie door een derde geproduceerd of zelfs door een concurrende zender (de studio van die zender). Neem Criminal Minds, CM is een serie die wordt uitgezonden op CBS (=zender), terwijl deze eigendom is van ABC Studios. Niet geheel verwonderlijk behoren ABC(=zender) en ABC Studios tot hetzelfde bedrijf (Walt Disney btw). De beslissing van CBS om CM te blijven uitzenden wordt alleen gemaakt op basis van de kosten die zij moeten maken om CM te mogen blijven uitzenden en de opbrengst die zij genereren met reclame opbrengst door de show. De opbrengsten uit reclames worden min of meer bepaald door drie maanden van het jaar. De eerste zijn de zogenaamde 'november sweeps'. Je ziet dan ook meestal dat vanaf begin november alle registers open gaan en er vier weken achter elkaar allemaal nieuwe afleveringen te zien zijn. De cijfers die shows in deze maand halen zijn bepalend voor de advertentieopbrengst de komende periode.
Leidend daarin zijn de kijkers in de categorie 18 tot 49 jaar. Adverteerders zoeken naar mogelijkheden om deze moeilijk bereikbare groep toch te bereiken en hoe meer kijkers in die categorie, hoe meer geld zij over hebben om te mogen adverteren in dat tijdslot. Het aantal kijkers in die categorie wordt vertegenwoordigd door ratings. Een rating is een procent van het potentieel aantal kijkers. Dus een 2.3 rating wil zeggen dat 2.3% van de mensen tussen de 18 en 49 jaar hebben gekeken naar een bepaalde serie. Een serie moet dus zo veel mogelijk kijkers trekken. Zenders blijken te kijken naar relatieve ratings en blijken series die minder dan 90% van het gemiddelde te cancellen (zo ongeveer). Dit in de hoop met een nieuwe serie meer kijkers te trekken.
De kosten van een serie zijn de aankoopkosten. Vaak wordt er per aflevering afgerekend. Veelal worden er bedragen genoemd van zo een 3.5mln per aflevering, al wisselt dit sterk per serie. Dit wil zeggen dat een serie die 3.5mln kost MEER dan 3.5mln dollar moet opbrengen aan reclame opbrengsten. Gebeurd dit niet, dan zorgt elke aflevering voor verlies voor de zender. Gezien het feit dat het bedrijven zijn en geen liefdadigheidsinstellingen willen ze dit niet en verliesgevende series worden dan ook zonder pardon van de buis gehaald. Let op, het gaat dus om de afweging kosten/opbrengsten voor de ZENDER!
De productie maatschappij maakt een andere afweging. Zij hebben vaak te maken met een ander soort kosten. Denk aan salarissen, sets, etc. Doorgaans betalen zij in principe deze kosten. Een oude wijsheid in televisieland is dat hoe ouder een serie is, hoe meer deze kost. Acteurs eisen namelijk bij elke contract verlenging meer geld en andere willen hier niet bij achter blijven. De productiemaatschappij rekent deze hogere kosten door in hun vraagprijs naar de zender. Zo werken hogere salarissen wel door in de kosten van een zender, maar dit hoeft niet noodzakelijkerwijs. Een productiemaatschappij kijkt dus naar een andere kosten/baten vraagstuk dan zenders. De opbrengsten van een productiemaatschappij zijn de kosten voor zenders.
Tot zo ver allemaal redelijk duidelijk op zich. Nu wordt het lastiger als internationale deals en syndication een rol gaan spelen. Syndication is het doorverkopen van de rechten van een serie aan kabelmaatschappijen in Amerika en wereldwijd. De opbrengsten hiervan gaan naar de productiemaatschapij (en dus NIET naar de zender). Echter, de kosten voor een zender komen wel bij de productiemaatschappij vandaan. Syndication gebeurd doorgaans na ongeveer 4 seizoenen. De huidige 'standaard' is dat een serie minstens 88 afleveringen nodig heeft voor een succesvolle syndication deal. Vroeger was deze norm 100 afleveringen en die getallen zie je dan ook nog steeds met enige regelmaat terug. Dit is de reden dat een niet al te goed bekeken serie in diens derde seizoen (met dus 66 afleveringen) toch een vierde seizoen krijgt, de productie maatschappij verkoopt dan de serie met verlies aan de zender. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld Fringe en Chuck. Beide eigenlijk slecht bekeken en toch kregen zij beide een 5de afsluitend seizoen van 13 afleveringen. Zo komen/kwamen beide series op de 101 afleveringen. Warner Bros (de productiemaatschappij) gelooft dat ze daarmee alsnog winst kunnen maken op het laatste seizoen welke tegen verlies werd verkocht aan FOX (en NBC).
Stel een serie kost 1 miljoen per aflevering om te kunnen produceren. Zij vragen 1.5mln aan een zender. De kosten voor de productie maatschappij zijn dan 1 miljoen, die van de zender 1.5miljoen. Stel nu dat er een andere partij is die afleveringen gaat kopen. Dit gebeurd doorgaans per seizoen. Zij betalen 500.000 dollar voor een aflevering. Nu levert het de productie maatschappij ineens 1miljoen op. (Namelijk 1.5mln van de zender, 500.000 van de kabelzender en tegen de kosten van 1miljoen). Nu hebben zij de mogelijkheid om de kosten van de zender te verlagen, tot zeg 1.25mln en alsnog meer winst maken dan voorheen. De zender kost het echter minder en zo worden ze mogelijk overgehaald om een serie met dalende kijkcijfers toch in de lucht te houden. Op deze manier kan een zender wel een lagere prijs krijgen door syndication. Dit is dus echter niet omdat een zender direct profiteert van syndication of een internationale deal. Daarnaast is die 500,000 leuk, maar niet voldoende om de serie van te kunnen blijven betalen. De broadcast zender blijft dus nodig! Neem Last Resort. De serie heeft recentelijk een indrukwekkende verkoop gehad aan vele landen door Sony (link). Deze verkoop is echter goed nieuws voor SONY, niet voor ABC. ABC moet nog steeds zelf de afweging maken tussen de aanschafkosten en de opbrengsten uit reclames. Met een 1.8 rating (wat voor ABC gelijk staat aan 'slecht' in deze tijd van het jaar en voor een nieuwe serie) is het nog maar de vraag of ABC een tweede seizoen (of zelfs een volledig eerste seizoen) wel ziet zitten.
Wel kan deze deal iets helpen. Door deze deal kan MOGELIJK de serie een langer leven geven, maar kan niet gedragen worden door deze internationale deal. ABC is als zodanig dus nodig voor een langer leven van Last Resort.
De schrijvers van een willekeurige televisieshow schrijven doorgaans een heel seizoen uit. Afleveringen worden geschreven en meestal ook gefilmd voordat een beslissing over cancellation dan wel renewal is gemaakt. Daardoor gaan schrijvers steevast uit van renewal, als namelijk tot een renewal wordt overgegaan terwijl zij een slot hebben geschreven wordt het toch vrij lastig. Hierdoor komt het regelmatig voor dat shows eindigen met een clifhanger (FlashForward, The Event,..) terwijl zij toch worden gecancelled. Hier kunnen schrijvers in wezen weinig aan doen, dit ligt volledig aan de televisie zender.
Kan je het echter televisiezenders verwijten dat ze geen verliesgevend product willen uitzenden? Dvd verkopen van fans komen immers niet bij hen terecht dus aan fan loyaliteit hebben ze weinig. Louter advertentieopbrengst red een serie.
Een goed voorbeeld om eens en voor altijd af te rekenen met het beeld dat kijkersaantallen ook mee spelen is het afgelopen seizoen gecancellde Harry’s Law. Harry’s law had een indrukwekkende 10mln kijkers, maar trok slechts een 1.2A 18-49 rating. De serie werd na 2 seizoen gecancelled, kortom er kwam te weinig geld binnen. Dus laat je niet foppen door mooie persberichten met kijkersaantallen erin, kijkers aantallen maken namelijk heel erg weinig uit!
Nog vragen?